Faalangst, complimenten en het complimentenspel

Wat hebben faalangst en complimenten met elkaar te maken? Alles! En niet alleen voor kinderen die bang zijn om fouten te maken. Complimenten zijn voor iedereen en alle kinderen belangrijk. Als kinderen bang zijn om fouten te maken, dan geven we ze vaak complimenten zodra iets gelukt is. Dat is super! Ontdek meer over de waarde van complimenten in het complimentenspel van Stoere Start.

Waardevol of niet?

De meningen over het effect van het geven van complimenten aan kinderen lopen heel erg uiteen. De één zegt: Overdrijf vooral niet, want dat werkt in de hand dat het kind niet meer tegen kritiek kan. De ander zegt juist: Complimenten geven kan niet genoeg!.

Ik zeg: complimenten geven is zó waardevol. Echter is het wel belangrijk dat je weet hoe je een compliment geeft. Zeker bij kinderen die angst hebben fouten te maken – kinderen met faalangst. Met sommige complimenten werken we faalangst in de hand. Omdat kinderen dan leren dat ze wel moeten presteren om een compliment te krijgen. Dat is nou juist datgene waar ze angst voor hebben. Hoe komt dat? En hoe kunnen we complimenten dan wél geven?

Tips voor het geven van complimenten

  • Geef complimenten voor alle pogingen die kinderen doen om hun doel te bereiken, of die poging nu lukt of niet. Op deze manier moedig je het kind namelijk aan om het te blijven proberen en leren ze dat niet alleen het resultaat er toe doet.
  • Wanneer ouders en leerkrachten het goede voorbeeld geven, zullen kinderen en jongeren dit vervolgens ook gaan doen. Het grootste probleem bij faalangst is namelijk dat kinderen zichzelf op hun kop geven als iets niet lukt. Door complimenten te geven voorkom je dat.
  • Maak een compliment persoonlijk en geef complimenten over het proces. Bedenk steeds of wat jij zegt je kind helpt of juist afhankelijker maakt van jouw goedkeuring.
  • Te veel complimenten kun je niet geven!

Ik schreef al, complimenten geven is héél waardevol. En waarom? Complimenten geven en krijgen vergroot het zelfvertrouwen en het zelfbewustzijn van je kind. Je kind krijgt bevestiging dat hij het goed doet of nog sterker, hij goed is zoals hij is. Het kind leert trots zijn op wie hij is, en dat zorgt voor motivatie.

Het complimentenspel

Mijn collega Manon en ik hebben samen een concept ontwikkeld voor eenieder die met kinderen werkt en leeft. Een prachtig complimentenspel is hier onderdeel van. Kinderen die onzeker zijn, kinderen die twijfelen aan zichzelf, kinderen die zichzelf terugtrekken zich niet laten zien, kinderen die denken dat zij niet goed genoeg zijn… dat doet zeer. We zouden zo graag willen dat mensen het zichzelf gunnen om zichzelf en de ander in positief licht te zien. Daar wordt iedereen gelukkiger van! Wij willen een bijdrage leveren om iets moois in de wereld te zetten. Vanuit liefde, passie plezier en nieuwsgierigheid hebben we daarom dit idee uitgewerkt.

Het complimentenspel helpt ouders om het positieve te zien en te benoemen. Hierdoor voelen kinderen zich gezien, gewaardeerd en gaan ze zich automatisch optimistischer gedragen. De sfeer in huis zal een stuk gezelliger en constructiever worden door regelmatig gebruik te maken van dit faalangstspel.

Omdat we het ECHT heel belangrijk vinden dat iedereen mag zijn zoals hij/zij is en dat dat helemaal oké is. Je bent goed zoals je bent. Iedereen is goed zoals hij/zij is. Ook geïnteresseerd in het complimentenspel? Lees meer en/of neem contact op met Stoere Start!