Rots en Water

Rots en Water is een sociale weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes van Stoere Start. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor kinderen die op een goede manier voor zichzelf willen leren opkomen en met anderen willen leren omgaan. Binnen regio Utrecht, Zeist, Vianen, Culemborg, Leerdam en omstreken sta ik graag voor jouw zoon of dochter klaar.

Meer info over de training en groepen voor 2024, je kunt al inschrijven

Over de training

De Rots- en Water-training is nuttig voor ieder kind op de basisschool en op het voortgezet onderwijs. Door middel van sportieve opdrachten leren de kinderen de krachten en zwakke punten van de Rots en Water-houding. ’Rots’ staat voor stevig staan, kracht voelen en een eigen koers varen. Dit kan kinderen helpen om te gaan met onder meer pesterijen en groepsdruk. De Rots staat voor geloven in jezelf, je eigen mening en je eigen standpunt. Zo leer ik een stevige basis aan en zorg ik dat de kinderen voor zichzelf durven en kunnen opkomen. ’Water’ staat voor in contact met je eigen gevoel en dat van een ander. Bij deze houding staan samenwerken, vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal. De kinderen leren met de Water-houding om open te staan voor de mening van andere kinderen, ouder(s), leerkrachten, etc. Daarbij omvat Water het bewustzijn van eigen gevoelens en ideeën, maar ook aandacht hebben voor die van anderen.

Wat houdt Rots en Water in?

Tijdens de lessen leren kinderen spelenderwijs hoe sterk ze zijn en wat ze met hun eigen lichaamstaal en gedrag kunnen realiseren. Belangrijke thema’s zijn: stevig staan, zelfvertrouwen krijgen, opkomen voor jezelf, concentreren en samenwerken. De kids krijgen concrete handvatten, zodat ze gemakkelijker met lastige situaties om kunnen gaan. De training Rots en Water bestaat uit sessies van een uur onder begeleiding van gediplomeerde Rots en Water-trainers.

Bij Rots en Water is er aandacht voor:

 • Het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen
 • Fysiek, mentaal en verbaal weerbaar worden
 • Sociale en communicatieve vaardigheden ontwikkelen

Thema’s die aan bod komen:

 • Concentratie en focus
 • Sterk staan en zelfverzekerdheid
 • Lichaamstaal: wat straal ik uit en hoe doe ik dat?
 • De Rots en Water-houding
 • Hoe ga je om met groepsdruk en pestgedrag?
 • Grenzen: zowel die van jezelf als van een ander

Wat gaan we doen?

Ieder kind is voor een deel ‘Rots’ en voor een deel ‘Water’. Door middel van lichamelijke oefeningen ontdekken en leren kinderen dit over zichzelf. Gedurende de sessies gaan we aan de slag met fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Het doel van Rots en Water is een groter lichaamsbesef creëren om het zelfvertrouwen te vergroten van je kind. Hij of zij leert het verschil tussen:

 • Wiebelig en stevig staan
 • Onrust en rust in hoofd en lichaam
 • Slap zijn en kracht voelen (ieder kind heeft kracht, je moet het alleen weten te vinden)
 • Snel afgeleid en geconcentreerd zijn
 • Voor jezelf opkomen en samenwerken

Door sport, spel en bewegen leer ik vaardigheden aan zoals regels en grenzen leren aanvaarden en respecteren. Actie wissel ik bij Rots en Water af met kringgesprekken en reflectie.

Waarom SCHOLEN en maatschappelijke instellingen voor ROTS & WATER kiezen

Heb je interesse in de Rots en Water-training voor je kind? Neem contact op met Stoere Start door het contactformulier in te vullen. Ik sta met mijn Rots en Water graag voor jouw kind klaar!

Wat anderen zeggen over de individuele weerbaarheidstraining

Romee (moeder)

Onze dochter inschrijven voor de weerbaarheidstraining van Stoere Start bij Daphne was een hele goede zet. Het was alsof ons meisje een beetje thuiskwam bij zichzelf als ze bij Daphne was geweest.Je zou het kunnen vergelijken met een hangend bloemetje die even de juiste voeding en omstandigheden(/inzichten) aangereikt moet krijgen. Daar waar wij thuis te dicht op haar stonden waardoor er minder zonlicht door kwam, kon Daphne met haar training vanaf een afstandje helpen. Het bloeien moest ze uiteraard zelf doen. Maar ik kan zeker zeggen dat ons bloempje weer bloeit”!

Danielle (moeder)

Zeer goed. het heeft mijn kind handvaten gegeven om om te gaan in bepaalde situaties. Er is tijdens de training oog voor het kin en waar het mee worstelt en geeft het kind meer zelfvertrouwen door middel van de lessen Rots en Water. Super goede docent en goede training.

Joep (ouder)

Mijn kind komst steeds energiek en enthousiast bij de bijeenkomsten vandaan en gaat er de week erop met veel plezier naartoe. Wat hij gedaan en geleerd heeft, heeft tijd nodig om te landen. De organisatie is prima, evenals de wekelijkse nieuwsbrieven.

Kind (9 jaar)

Het was super! Duimpie! Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen, afspraken te maken en sterk te staan. Ik heb altijd een keuze en dat is fijn om te weten’.

Diana (moeder)

Het is een veilige, maar vooral zeer vrolijke en gezellige training waarin het kind helemaal zichzelf kan zijn en meer vertrouwen in zichzelf krijgt.

Aukje (moeder)

Er wordt met grote mate van positiviteit en energie gewerkt, daardoor is er een enthousiasme om samen iets te bereiken. Mijn zoon heeft handvatten gekregen om zijn houding te verbeteren en zich zekerder te voelen.

Milan (10 jaar)

Ik vind het leuk dat we op het einde een spelletje wat we zelf mochten bedenken en met rots en water te maken had en verder vond ik het heel fijn en gezellig.

Moeder

Hij heeft geleerd om sterk te staan. Hij zei zelf ook dat hij het met zijn sport gebruikte. Ikzelf was ook blij met de informatie die we elke week per mail ontvingen zodat wij als ouders bij onze zoon terug konden komen op wat er tijdens de training gedaan was.