Wat hebben faalangst en complimenten met elkaar te maken? Alles! En niet alleen voor kinderen die bang zijn om fouten te maken. Complimenten zijn voor iedereen en alle kinderen belangrijk. Als kinderen bang zijn om fouten te maken, dan geven we ze vaak complimenten zodra iets gelukt is. Dat is super!

Waardevol of niet?
De meningen over het effect van het geven van complimenten lopen heel erg uiteen. De één zegt, “overdrijf vooral niet want het werkt in de hand dat het kind niet meer tegen kritiek kan”. De ander zegt; “complimenten geven kan niet genoeg”.

Ik zeg complimenten geven is zó waardevol. Echter is het wel belangrijk dat je weet hoe je een compliment geeft. Zeker bij kinderen die angst hebben fouten te maken.

Tips voor het geven van complimenten
Geef complimenten  voor alle pogingen die ze doen om hun doel te bereiken, of die poging nu lukt of niet. Op deze manier moedig je je kind namelijk aan om het te blijven proberen en leren ze dat niet alleen het resultaat er toe doet.

Als je als ouder of leerkracht hierin het goede voorbeeld geeft, zullen kinderen en jongeren dit vervolgens ook zelf gaan doen. Het grootste probleem bij faalangst is namelijk dat kinderen zichzelf op hun kop geven als iets niet lukt en op deze manier voorkom je dat.

Maak een compliment persoonlijk en geef complimenten over het proces. Bedenk steeds of het compliment je kind helpt of juist afhankelijker maakt van jouw goedkeuring.

Teveel complimenten kun je niet geven.

Ik schreef al, complimenten geven is héél waardevol. En waarom?

Waarom Complimenten
Complimenten geven en ontvangen vergroot het zelfvertrouwen en het zelfbewustzijn van je kind. Je kind krijgt bevestiging dat hij het goed doet of nog sterker, hij goed is zoals hij is. Het kind leert trots zijn op wie hij is en zorgen voor motivatie bij je kind.

Een complimentenspel
Samen met mijn collega Manon hebben we een concept ontwikkeld voor een ieder die met kinderen werkt en leeft. Een prachtig complimentenspel is hier onderdeel van.

Vanuit liefde, passie, plezier en nieuwsgierigheid zijn we dit idee begonnen. We willen een bijdrage leveren: iets moois in de wereld zetten.

We zouden zo graag willen dat mensen het zichzelf gunnen om zichzelf en de ander als positief te zien. Daar wordt iedereen gelukkiger van.

Kinderen die onzeker zijn, kinderen die twijfelen aan zichzelf, kinderen die zichzelf terugtrekken zich niet laten zien. kinderen die denken dat zij niet goed genoeg zijn…

We zouden dit graag anders zien en willen daar onze bijdrage aan leveren met het Complimentenspel.

Het Complimentenspel helpt ouders om het positieve te zien en te benoemen, hierdoor voelen kinderen zich gezien, gewaardeerd en gaan kinderen zich automatisch positiever gedragen. De sfeer in huis zal een stuk gezelliger en positiever worden door regelmatig gebruik te maken van het Complimentenspel.

We vinden het prachtig om kinderen, begeleiders en leerkrachten te inspireren om vanuit een andere bril te kijken. Iedere groep heeft kwaliteiten en mogelijkheden. Het is de kunst om dit naar voren te halen en kinderen te inspireren en stimuleren om hier hun bijdrage aan te leveren. Met elkaar kun je de omslag maken naar een positief groepsklimaat. Het Complimentenspel levert hier een zinvolle bijdrage aan. Dan zal een groep nooit meer bestempeld worden als lastige groep. Fijn he?

Omdat we het ECHT heel belangrijk vinden dat iedereen mag zijn zoals hij/zij is en dat dat helemaal oké is. Je bent goed zoals je bent. Iedereen is goed zoals hij/zij is.

Geniet van alle stoere kinderen in je omgeving, oprechte blikken en hun sprankelende gezichten.

Lieve groet,

Daphne

Het complimentenspel is te verkrijgen via www.complimentenspel.nl. Hier vind je ook (gratis) downloads om aan de slag te gaan met complimenten.

Foto: Sandra Stokmans