We leven nu in een bizarre tijd.
Er gebeurt zoveel en we voelen nu zoveel.
We weten totaal niet wat Corona nu gaat brengen.
Maar wel voelen en weten we dat we de dingen anders moeten gaan doen.

Er wordt veel van ons verwacht, van ons als ouder, leerkracht, verzorger, zoon of dochter van. Alle rollen dit we in het leven hebben worden op scherp gezet. En….dan wel op fysieke afstand van elkaar.

Ik weet dat op dit moment iedereen het lastig heeft. Onze kinderen zijn thuis en ons werk gaat ook gewoon door, thuis of buiten de deur. We worden geconfronteerd met angst, zorgen en stress.

Ook ik word heen en weer geworpen tussen vertrouwen en het even niet weten. Het voelt dat we heel veel moeten schakelen. Schakelen tussen werken en ouderschap. En dat is niet het enige. Naast de liefdevolle zorg voor onze kinderen en naasten hebben we er een rol bijgekregen. We moeten onze kinderen ook ondersteunen in het blijven doen van hun schoolwerk. Dit is een rol die niet iedereen goed ligt.

Het is weleens goed dat we allemaal stilstaan. Niet door kunnen hollen. De tijd nemen om te kijken, te voelen, te ontdekken wat we nu eigenlijk willen.
Verantwoordelijkheid nemen en er voor elkaar zijn. Dat we elkaar nodig hebben hoezeer we soms ook proberen de dingen alleen te doen.

Tips voor jou

Accepteer wat er is:

De scholen zijn dicht, de kinderen zijn thuis, we moeten er het beste van maken. Dus schouders eronder en zorgen dat we aan het einde van de rit niet geheel krankzinnig zijn geworden. Lijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan….lees dan nog even verder.

Wees mild naar jezelf:

Voor jezelf maar ook voor de kinderen die om je heen zijn. Naast ouder heb je nu opeens nog zoveel meer rollen zoals thuiswerker, juf of meester en de rustgever.

Laat de teugels vieren

Zit je kind iets te lang achter Netflix of op zijn telefoon? Lukt het je niet je aan je eigen planning te houden? Heb je het idee dat tekort schiet in je werk of als ouder? Krijg je niet alles af? Ben je even niet in die creatieve bui om met je kind aan de slag te gaan? Laat gaan…..morgen weer een dag. Het helpt je om de teugels een beetje te laten vieren en er “wat lucht” onder te blazen.

Laat de online lespakketten niet leidend zijn en al die online lesjes . Ga eens terug naar de basis. Het moment is daar. We krijgen het nu aangereikt. Leren door te spelen, binnen en buiten. Door te ontspannen. Door terug bij jezelf te komen, voor jezelf en voor je kind. Ik garandeer je dat dit een prachtige les voor het leven is.

Leuke tips voor de kinderen én om samen te doen:

  • laat de kinderen een mooie tekening of knutselwerk maken voor opa en oma en stuur deze per post.
  • maak iets moois voor de juf en meester, maak een foto en stuur deze via de mail (of anders)
  • ga lekker naar buiten en verzamel dingen uit de natuur en maak van een schoenen doos een mooie kijkdoos

En dan dit nog…..
Accepteer dat het is wat het is. Wees niet te streng voor jezelf en de anderen. Laat je schuldgevoel varen. Alles wat lukt is mooi meegenomen.

Wees lief voor elkaar, hou rekening met elkaar. Heb geduld, heb mededogen en heb empathie.
We leven met z’n allen op deze aarde en moeten het samen doen.

En geef jezelf die welverdiende schouderklop en compliment (en natuurlijk de rest van je gezin).

Warme groet,
Daphne