Vandaag, 1 maart 2016 is het Nationale Complimentendag.

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is. Ook een compliment ontvangen is niet voor een ieder even makkelijk. De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

Jonge kinderen vinden het nog lastig om complimenten te geven en ze groeien als ze complimentjes krijgen. Sterker nog, wat zou jij doen als je een compliment kreeg, dan doe je het de volgende keer toch weer? Of werkt het bij volwassene al iets complexer en vinden wij als volwassenen het ontvangen van complimenten best lastig? Vergoedelijke of verkleinen wij onze inzet waar we een compliment voor krijgen. Ik weet dat ik heb moeten leren om een compliment ook écht te mogen ontvangen…..wat heb jij een leuke broek aan! En mijn reactie was dan standaard. Oh die heb ik al zo lang of ik heb deze ergens in de uitverkoop gekocht. Who cares!!! Zeg gewoon, dank je wel!

Voor kinderen is het ontvangen van complimenten erg belangrijk. Het is een aspect waardoor kinderen hun zelfbeeld ontwikkelen en het gevoel krijgen gezien te worden.

Het leren geven van complimenten is voor kinderen net zo belangrijk. Iemand een compliment geven betekent dat je goed moet nadenken over iemands goede en leuke kanten. Een compliment komt uit je hart en gaat over iets wat je echt bijzonder vindt aan de ander. Je begint een compliment met woorden als…..Ik vind jou…..jij bent….je kunt.

Wat leuke ideeën om met kinderen te doen om te oefenen met complementen geven en ontvangen.

1.  Sluit elke dag af met elkaar een compliment geven bij het naar bed gaan (of begin de dag ermee).
2.  Je kunt ook een complimentendoos maken waarin gedurende de week elke dag iedereen binnen het gezin een compliment opschrijft voor elk ander lid van het gezin.
3.  Ook het moment aan tafel ’s avonds leent zich goed om complimenten uit te delen en te ontvangen.
4.  Maak een complimentenboom, zeker in de aanloop naar Pasen kun je hiervoor ook leuk paastakken gebruiken.
5.  In de lunchtrommel van je kind kun je ook zo af en toe een briefje stoppen met een compliment erop.
6.  Buiten het gezin is het fijn om complimenten te ontvangen en uit te delen. In de klas kan dat ook met de complimentendoos. Ik heb het zelfs zeer recent ingezet in een groep 3/ 4. Bijzonder om te lezen dat kinderen die net kunnen schrijven al zulke mooie kwaliteiten van een ander kunnen signaleren.
7.  Ook kun je complimentkaartjes aan iemand sturen via de post.

Samen met Manon Ende van Stoere Stappen ontwikkel ik complimentkaartjes die ouders en kinderen kunnen gebruiken bij het geven en ontvangen van complimenten.

Tips om complimenten te geven, heb je van mij verder niet nodig. Laat je hart spreken, die weet de weg en dan gebeuren er mooie dingen.
En zeg nou zelf, ontvang jij ook niet gewoon graag heel veel complimenten…….Iedereen verdient een compliment!