Het is bijna kerstmis en deze dagen geven naast drukte ook altijd de behoefte om stil te staan bij wat is geweest, dingen van geluk en misschien verdriet.

Het Kerstfeest is voor veel mensen een gezellige tijd. We versieren ons huis met een kerstboom,  branden kaarsjes, we hebben dan vrij, we eten lekker, we trekken mooie kleren aan, en soms geven we elkaar zelfs cadeautjes.

Kerstmis is voor mij altijd een tijd om te vieren met mijn gezin en dierbaren. Een periode waarin ik meer stilsta bij wie ik ben, wat ik in mijn leven voor geluk heb en hoe ik juist in deze periode iets “extra’s” kan betekenen voor een ander. Iemand die het net een beetje meer nodig heeft en kan gebruiken dat iemand een liefdevol gebaar maakt, klein of groot.

Hoe is dat voor kinderen?……
Voor veel kinderen is kerst een fantastisch feest waar gezelligheid en samenzijn centraal staat. Zo zat ik van de week aan tafel met het gezin en stelde aan mijn kinderen de vraag, wie zou in deze tijd van nabijheid iets extra’s kunnen gebruiken, een gebaar, een mooie tekening, een paar lieve woorden? Mijn jongste van bijna 6 jaar was heel praktisch. De opa van een vriendinnetje is net overleden. Mijn dochter wil een knuffel van haarzelf weggeven als troost. Mijn oudste zoon voelde haarfijn aan dat een vriendin van hem zich best kwetsbaar voelt door ziekte in het gezin en wil haar “trakteren” op een gezellige dag. Ik zelf ga na lange tijd een bezoek brengen aan een lieve vrouw die ik begeleid heb. Zijn heeft in het leven veel tegenslag. Tóch weet ze iedere keer uit alles het positieve te halen. Ik spreek mijn trots uit voor haar kracht en positiviteit.

Ik stelde mijn kinderen de vraag welke kerstwens ze hierbij wilde meegeven. Hier gingen ze over nadenken. Door kerstwensen van kinderen toe te voegen aan het gebaar kan je ook stil staan bij de boodschap van kerstmis.

Ik vind het belangrijk om mijn kinderen mee te geven dat je altijd wat voor een ander kan doen. Juist in deze tijd is het mooi om daar bij stil te staan.

Ik hou het kort….het is tenslotte bijna Kerstmis….geniet ervan. Geef complimenten, spreek je dankbaarheid uit, laat je horen, doe iets goeds voor een ander en ….neem de tijd voor jezelf en je gezin.

Dit kerststerretje
Schijnt helder en klaar
Dat het de weg mag leiden
Naar een gelukkig nieuwjaar