It’s the most wonderful time of the year, with the kids jingle-belling, and everyone telling you be of good cheer, it’s the most wonderful time of the year. It’s the hap-happiest season of all……

Sinterklaas is nog maar net het land uit. De kinderen zijn nog aan het nagenieten van deze periode vol van mysterie. De periode waarin een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel de hoofdrol speelt. De allerjongste kinderen zijn nog Sinterklaas liedjes aan het zingen.

It’s the most wonderful time of the year….. Ik merk vooral om me heen dat we het heel druk hebben met z’n allen! Deze periode vraagt veel van ons. Van mijn kinderen en ook van mij als mama, partner, kindercoach en alle andere prachtige rollen die ik in me heb. En ook in deze drukke periode wil ik graag bewust zijn van alles wat er om me heen gebeurt en stilstaan bij wat de kinderen beleven.

Volgens mij kan dit, want als stresskip geniet ik er ook niet van……

Tips om chill de kerst in te gaan:
1.  Tijd voor jezelf: Mag dat? Ja, juist nu het allemaal hectisch is en je nog in de vijfde versnelling zit van de Sinterklaas, het aanschaffen van een boom en je huis omtoveren in een warme kerstsfeer. Plan elke dag een half uurtje in waarin je ongestoord iets gaat doen waar jíj van geniet. Even niets doen, een boek lezen, muziek luisteren, een wandeling maken. Jij mag het bedenken. Je lichaam en geest zullen dan weer opladen.
2.  Kijk naar jezelf: stress, rennen en vliegen. Dit moet nog gebeuren, kerstactiviteiten op school, jij zou dit jaar het kerstdiner verzorgen…sta stil bij wat jíj nodig hebt. Wees niet te streng voor jezelf als je weer kortaf tegen je kinderen bent. Vliegen je kinderen ook alle kanten op en ga jij kortaf doen? Kijk dan ook even naar jezelf. Het is niet leuk om te horen maar vaak ligt een deel ook bij jezelf. Als jij druk en gespannen bent, dan reageren je kinderen hier haarfijn op en het wordt er vaak niet beter op. En…vergeef jezelf als het wel gebeurt. Des te belangrijker om iedere dag even tijd voor jezelf te nemen en weer op te laden.
3.  Social media grens: Bij ieder geluid van je telefoon word je weer getriggerd om te reageren en kom je in de actiemodus. Voor je het weet zit je weer eindeloos te facebooken. Niet alleen vliegt de tijd, het zorgt ook voor een onvoldaan gevoel. Gun jezelf om het geluid of de apparaten op gezette momenten op de dag uit te zetten.
4.  Mindfull: Mindfullness is geen mysterieuze bewustzijnstoestand. Je kunt het overal toepassen. Het is aandacht, toelaten en niets doen (niets veranderen). Je kunt al heel simpel beginnen om elke dag een paar keer je ademhaling te voelen. Bijvoorbeeld, vier tellen in, acht tellen uit. Vier tellen rust en dan weer van voor af aan (4-8-4). Doe dit dan tien keer. Als je dit een paar keer per dag doet voel je je gegarandeerd rustiger.
5.  In iedere dag kun je mooie dingen ontdekken: Negatieve gedachten veroorzaken namelijk nog meer negatieve gedachten en dan blijf je in een oeverloze cirkel van geklaag in je hoofd hangen. Je mag ze even parkeren. Deze kun je opschrijven. Daarmee gaan ze niet weg, maar je doet er wel even afstand van. Schrijf en bedenk vervolgens voordat je gaat slapen een drietal dingen op die jij hebt ervaren als mooi en waardevol. Waar moest je om lachen, wanneer was je vertederd. Ook leuk om met de kinderen te doen.

En…. Wat heeft mijn kind en mijn gezin hieraan? Je leert je kind iets heel essentieels door te laten zien dat je voor jezelf zorgt.

Door afstand te nemen, krijg je eerder helder in beeld waar jij en je kind behoefte aan hebben om je goed te voelen. Een kind herinnert zich later de leuke dingen, dus creëer deze.

Trouwens, deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor de decembermaand. Het hele jaar kun je deze toepassen…gewoon omdat je het waard bent.

It’s the most wonderful time of the year
There’ll be much mistletoe-ing and hearts will be glowing
When love ones are near
It’s the most wonderful time of the year
There’ll be much mistletoe-ing and hearts will be glowing
When love ones are near
It’s the most wonderful time
It’s the most wonderful time
It’s the most wonderful time of the year